Image
Toptan Kahveler | Thursday, July 6, 2023 | Kahve Blog

Kahve Özellikleri Nasıl Olmalı?

Kahve özellikleri hakkında hazırlamış olduğumuz bu yazıda siz değerli kahveseverlere kahve almadan önce nelere dikkat etmeniz gerekiyor, açıklıyoruz.

Kahve özellikleri hakkında hazırlamış olduğumuz bu yazıda siz değerli kahveseverlere kahve almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında önemli bilgiler vereceğiz. Umuyoruz ki bu makalemizden sonra kahvelerinizi daha keyifli yudumlayacaksınız.

Evinizde, ofisinizde veya işletmenizde (cafe, restoran vb.) kaliteli ve uygun fiyat avantajıyla toptan kahve almak ilk önceliklerinizden biri olabilir, tabi bu durumda en önemlisi de nasıl bir kahve tercih edeceğinizi biliyor olmak!

Uygun fiyatlı ve kaliteli kahve almadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Kahve özellikleri nasıl olmalı?

1- Kahve paketinde tek yönlü valf bulunması.

Tek Yönlü Valf

Kahve kavrulurken oluşan karbondioksit, paketlenme yapıldıktan sonra da devam ettiğinden dolayı kahvelerin gazlarını dışarı atabilmesi ve içeri hava almaması gerekmektedir. Bu sebeple kahve paketinde tek yönlü valf bulunması en önemli özelliklerden biridir.

2- Yöre İsmi ve Bölgesi

Kahve alırken yöre ismi ve bölgesini biliyor olmanız bir sonraki tercihlerinizde aynı lezzeti almanızı veya diğer bölgelerin kahvelerini denemeniz için rehber olacaktır. Kahve çzellikleri yetiştiği bölgeye göre değişkenlik gösterebilir.

3- Kavurma profili ve hangi demleme yöntemi ile kullanılacağı

Gündelik yaşantıda tercih edebileceğiniz kahve profilleri “Light, Medium, Dark ve French” olarak sınıflandırılmaktadır. Butik kahve kavuran firmaları tercih ettiğiniz de skala biraz daha genişlemektedir, genel kavurma profilleri “Cinnamon Roast, New England Roast, American Roast, City Roast, Full City Roast, Vienna Roast, French Roast, Italian Roast, Spanish Roast” şeklinde adlandırılmaktadır. Ayrıca demleme ekipmanlarına da demleniyor.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

4- Kahveyi tanımlayan özelliği (Arabica veya Robusta)

Arabica türü robustaya göre daha hassas ve narin yapıdadır. Picking yöntemi (el ile toplama yöntemi) ile toplanmaktadır.Yetiştiği coğrafyada 600 ila 2000 mt. yüksek rakımlarda bulunur, daha fazla oksijen ve temiz havanın yanı sıra ağaç tipi iklimin ve dış etkenleri daha yumuşak olmasını gerektirir. Çekirdek tipleri daha oval, uzunca ve düzgün hatlara sahiptir. Demleme ekipmanları tercih ediyorsanız single origin veya arabica diye belirtilen kahveleri tercih etmenizi öneririz.

Robusta ise deniz seviyesinden 600 metre yüksekliğe kadarki alanlarda yetiştirilir. İklim ve dış etkenlere karşı direnç gücü arabicaya göre daha fazladır. Ağaçların yükseklikleri 2-3 metreye kadar uzayabilir. Robusta kahveler genel olarak espresso harmanı için tercih edilmektedir.

5- Genel Tat Profilleri ve Tat Karakterleri

Kahvenin yetiştirildiği coğrafyalarda dış etkenler ve iklimle alakalı oalrak tat profilleri oluşmaktadır.

Hawai: Keskin, Düz, Dengeli.Guatemala: Çiçeksi, Hafif, Aromatik.Nicaragua: Pürüssüz, Fındıksı, Akışkan.El Salvador: Karakterli, Zengin Aroma, Yoğun.Brasil: Fındıksı, Çikolatamsı, Temiz.Rwanda: Çikolatamsı, Aromatik, Orta YoğunColombia: Meyvemsi, Karamelimsi, Sağlam Gövde.Honduras: Tatlı, Asitli, Keskin.Peru: Karamelimsi, Tatlı, Asitli.Ethiopia: Meyvemsi, Şarabımsı, Yoğun.Kenya: Çiçeksi, Aromatik, Yoğun.Tanzania: Baharatlı Tat, Aromatik, Asitli

6- Kavrulma tarihi ve son kullanma tarihi

Kahve kavrulduktan sonra ortalama 1 ay kadar süreyle tüketilmesini öneriyoruz. Taze kahve tercih ederken bir diğer unsur ise kavrulduğu gibi paketlenen kahveler tam anlamıyla gazlarını atamadığı için lezzet farklılıklarına yol açmaktadır. Kahve satın alırken kavrulma tarihi 4 ya da 5 günden az ise kahveyi bekletebilir ya da maksimum 1 hafta dinlenmiş kahve tercih edilmelidir. Kahve özellikleri içinde en önemli kısımlardan biridir.

7- Varsa üreticiden size gelene kadarki süreci gösteren bilgi

Kahve satın alırken işleme yöntemini öğrenirseniz bir sonraki tercihlerinizde ağız tadınıza uygun kahveyi seçmenizde büyük rol oynayacaktır.

Kahve özellikleri nasıl olmalı

Bu listelediğimiz özelliklere göre kahve seçimi yaparsanız daha lezzetli kahve içmeniz kaçınılmazdır.